Gods window

Enige uitleg bij “Gods Window”.

(Door Wing Drijber)

Al bij mijn eerste bezoek aan de Noordmolen werd ik getroffen door het prachtige uitzicht door het raam dat uitkijkt, over de Azelerbeek. Je ziet de beek meanderen, begrensd door oude bomen en weiden, je ziet de Twickelboerderij “Olieslager” met schuren, hooiberg en put. Onwillekeurig dringt zich dan de vergelijking op met het werk van de beroemde landschapsschilder Van Ruisdael ( Jacob Isaac van Ruisdael 1628-1682): je ziet een fraai Nederlands landschap uit de zeventiende eeuw.

“Gods Window” is de naam van een uitzichtpunt op de “panoramaroute” bij de plaats Graskop, gelegen in de provincie Mpumalanga in Zuid Afrika (zie hieronder). De naam werd gegeven in verband met het adembenemende uitzicht, maar het uitzicht door het noord-raam van de Noordmolen kan daar zeker mee concurreren. Vandaar!! De “Blyderivierspoort” (Engels Blyde Rivers Canyon) is een kloof in Zuid-Afrika, gelegen in de provincie Mpumalanga en staat bekend als een bijzonder natuurverschijnsel.De kloof is zo’n 26 kilometer lang en ongeveer 800 meter diep. De hoge wanden van de kloof bestaan voornamelijk uit rood zandsteen waarin de rivier de Blyde de kloof heeft uitgesleten. Het gebied maakt deel uit van het noordelijke deel van de Drakensbergen.

Noordmolen Twickel - Gods window

Een bijzonder uitzicht biedt de canyon ter hoogte van de “Die Drie Rondawels”, drie reusachtige, ronde rotsen, die sterk doen denken aan de ronde hutten -rondavels- van inheemse volken. De Blyderivierspoort maakt deel uit van de zogenoemde “panoramaroute”. Deze beroemde route begint bij de plaats Graskop en omvat “Gods Window” , de “Pinnacle” en potholes (kolkgate) bij Bourke’s Luck (“Bourke’s Luck Potholes”).

Voor enkele foto’s Zuid Afrika zie Wikipedia